Jdi na obsah Jdi na menu
 


Anekdoty

Příspěvky

Anekdoty

19. 3. 2019

Anekdotě se někdy vytýká, že příliš zkresluje skutečnost. To je sice pravda, ale někdy i v životě nastanou chvíle, které by se dokonce v anekdotě zdály nadnesené a nepravděpodobné.

Nadsázka je tedy pro anekdotu nutná, vždy anekdota vzniká tam, kde dochází k určitému vybočení z normální situace, ze všeobecných zvyklostí, návyků.

Ale opět platí, že anekdota může právě tak vytrysknout náhle tehdy, kdy se životní pravda stává nepochopitelnou nebo až příliš chladnou a krutou.

Záleží však na tom definovat anekdotu?

Vždyť se říká, že kdo umí vypravovat anekdoty, má to na světě lehčí. S určitostí lze však jen říct, že o něco lehčí to mají ti, kdo anekdoty dovedou beze zloby přijímat.

Jakého původu je ta či ona anekdota? Je těžké, přetěžké odpovědět na tuto otázku. Počkejte, tahle je o lordech, ta bude anglická, ne? A tahle o mužikovi bude asi ruská, viďte? Možná, že ano, a možná že také ne. Anekdota, to je provokace k smíchu. A smích – snad největší dar člověka – je mezinárodní. A proto se, milí čtenáři, anekdotám, které jsme vybrali, z plna hrdla smějte, ať už je jejich původ jakýkoliv. Kéž Vás alespoň na chvíli rozveselí, kéž Vám dobrá nálada vydrží co nejdéle.